Jump to content

Hogyan horgásszunk csukára

2018. 01. 24. 20:39

A csukát különösképp nem kell bemutatnom szerintem, hiszen az édesvízi halászat egyik legnépszerűbb halfajáról van szó. Ezen cikkünk is leginkább a kezdő horgászoknak szól, bár lehet a haladó pecások is találnak egy-két érdekességet.

A csuka a horgászok nemes hala, mely méretkorlátozás alá esik, országosan 40 centiméter, melytől helyenként eltérhetnek. Fogási tilalmi ideje az ívás ideje, február 15. és március 31. között.

Horgászatánál drótelőkét célszerű alkalmazni, mert a fogai átmetszhetik a műanyagzsinórt, a zsákmányejtés esetén a horog szájfeszítő segítségével távolítható el, mert a harapása veszélyes. Horgászmódszere a pergetős horgászat vagy a csalihallal felszerelt készség. Nagyobb példányai esetlegesen, ritkán fürdőzőket is megharaphatnak a sekélyebb vizekben. Nyáron kedveli az álló, illetve lassan folydogáló holtágakat.

Emberi táplálékként kedvelt, rendkívül tiszta, fehér húsú, ízletes, de szálkás hal. Húsminőségét befolyásolhatja a víz tisztasága, melytől kedvezőtlen esetben iszapízűvé válhat és hatással van rá a táplálékként elfogyasztott kishalak íze is. Húsa kiválóan alkalmas halászlék készítéséhez. Megsütve tűzdelik vagy töltik és népszerű a húsából készített pörkölt vagy a káposztás csuka is. A halászati vízterületeken egyes halfajok szerinti érvényes tilalmi idők.

(Forrás: orsoesbot.hu)