Jump to content

Gamakatsu horgok method horgászathoz hangolva

2018. 02. 25. 12:59

Methodozás során a sikert legtöbbször az etetőanyagnak és a csalinak tulajdonítják, pedig a végszerelék legalább olyan fontos, mint a csalogatóanyagok. A körülményeknek megfelelő etetőkosár, előke vagy éppen horog kiválasztásán is sok múlik. Ebben a cikkben kifejezetten a method technikához ajánlott Gamakatsu horgokból mutatok be néhány olyan modellt, amelyek a legnépszerűbb csalikhoz mind méretben, mind formában illenek.

A horog kiválasztásában két dologra érdemes figyelni. A legfontosabb, hogy mekkora halra horgászunk, míg a másik, hogy milyen csalival tesszük ezt. Sokszor láttam már hatalmas csalikat kis horog mellett felkínálva, vagy éppen olyan apró csalikat, amelyek nagy horog mellett „fityegtek”. Mint mindenben, itt is a harmóniára kell törekedni.

Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy tulajdonképpen bármilyen békés hal megfogható ezzel a technikával, ám aki method kosarat ragad, csak ritka esetben áhítozik a keszegnép apró egyedeire. Ez a technika egyértelműen a termetesebb halak megfogására irányul, tehát a célhal általában a ponty, nagyobb keszeg, esetleg más termetesebb hal. A csali tekintetében is viszonylag könnyű beskatulyázni az igényeket, hiszen a methoddal horgászók túlnyomó része kisebb-nagyobb lebegő vagy kikönnyített pelleteket, minibojlikat tűz a csalitüskére.

A sort azokkal kezdeném, akik szeretik a „finompecát”, vagy épp olyan horgot keresnek, amelyet a versenykörülmények között használt kisméretű pelletekkel, minibojlikkal is eredményesen lehet használni, de azért a végén mutatok olyan „vasat” is, amely kapitális halakhoz is jó lehet.

Gamakatsu Power Carp (hair rigger)
Ez a horog egy hosszú hegyű és viszonylag rövid szárú modell kifejezetten hajszálelőkés csali-felkínáláshoz. Ennek a formának az a tulajdonsága, hogy mélyre akad, és csak nagyon ritka esetben engedi el a halat, ugyanis rövid szára miatt stabilan fogja a húst, és fárasztás során nem „lötyögősödik” ki. Főleg közepes méretű, gyorsan irányt váltó halak horgászatánál alkalmazott horog. Mivel vastaghúsú, nagyon jól balanszírozható, lent tartja még a nagy felhajtóerejű csalikat is, valamint rendkívül erős, nem hajlik ki még nagy megterhelés esetén sem. A Power Carp kapható szakállas és szakállmentes kivitelben is.

A Gamakatsu Power Carp kifejezetten ajánlott method horgászathoz! Kapható szakállas és szakáll nélküli változatban is

További különlegessége ennek a horognak, hogy a füle 45 fokos szöget zár be a szárával, ezzel elősegítve a fűzött csali optimális pozícióban tartását, valamint a tökéletes akadást! A 12-es méretű horog a 2018-ban megjelenő, 5 mm-es Haldorádó Pro Method Pellettel harmonizál, míg a 10-es méretet ugyanebből a csaliból a 7 mm-es pellet fordítja megfelelő pozícióba, 10 mm-es Fine csalitüske alkalmazásával. A 10-es méret egyébként pont lent tartja a 8 mm-es Haldorádó Quatro Fluo Pop Up Bojlit is. Egy ilyen, ananászos kis golyócskával és ezzel a 10-es horoggal sikerült megfognom életem eddigi legnagyobb halát, amely egy 31.300 grammos tokhal volt. Azt hiszem, ez megfelelő válasz arra a kérdésre, hogy hajlik-e a horog? A 8-as méret ebből a családból már inkább a 12 mm-es Oldódó Lebegő Fluo Pelletekhez alkalmas.

(Forrás: haldorado.hu)