Jump to content

Trükkök süllőpergetéshez I.

2018. 03. 01. 23:13

A cím persze nem teljes, talán jobb lenne a tippek a süllő plasztik csakis pergető módszeréhez. Persze ez már túlmagyarázott lenne, így maradtam az egyszerűbbnél. Itt nem világmegváltó dolgokra kell gondolni, hanem egyszerű, de annál fontosabb apróságokra, kiegészítőkre, amelyek alkalmazásával eredményesebbek lehetünk ebben a módszerben.

Az első végtelenül egyszerű tipp a not-a-knot kapocs használata. Ezzel rögzítve a csalinkat ugyanis sokkal erősebb a végszerelékünk, plusz a csali is lazábban mozog a zsinórvégen bármilyen kötéshez képest. Fontos még, hogy vannak a piacon olyan jighorgok, melyek füle nem tökéletesen zárt, így ezeknél, ha simán kötnénk a zsinórt a fülbe, előfordulhatna az, hogy erről a fülről kicsúszik a zsinór, ami egyenlő a csalink elvesztésével. Azt pedig mindenki tudja, hogy a csali elvesztése is bosszantó, nem még az, ha hal van a zsinór végén. Azonban a not-a-knot használatával ez teljesen kizárt.

Nagyon gyorsan megköthető, és ugyanilyen gyorsan is oldható a csalink rögzítése. Talán egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy túl erős, éppen ezért megeshet, ha beakadunk, nem a csalink előtt szakad be a zsinór, éppen ezért erre érdemes odafigyelni.

Első lépés, hogy a kapcsot belepattintjuk a jigfejbe…

A normál jigfej a sima terepen kiváló lehet, de ezzel könnyebben beakadunk az esetleges tereptárgyakba. Persze beakadni vagy beszakadni az akadós terepen tudunk, az akadókból is van olyan, amely jó indulatú, vagyis könnyebben visszaadja a beakadt csalit, és van a brutális verzió, amikor a dobás után szinte azonnal beakadunk, méghozzá menthetetlenül. Nos, az utóbbiban sokszor szívesen tartózkodik a süllő, éppen ezért érdemes ott is keresni, de mivel egy normál jigfejjel ez lehetetlen, használjunk olyan szereléket, amelyet ott is elvezethetünk, ahol eddig nem is álmodtunk róla.

Nézzük is pontosan, miről van szó és hogyan áll össze a szerelék! A szerelék lelke az úgynevezett offset horog, vagyis egy olyan spéci horog, amelyre a plasztik csalit felrakva a horoghegy nem látszik ki, így nem tud beleakadni semmibe, azonban kapás esetén a plasztik csali benyomódik a horog öblébe, így az addig láthatatlan horoghegy máris ott várja a bevágás pillanatát.

(Forrás: haldorado.hu)