Jump to content

Tippek süllőpergetéshez II.

2018. 03. 02. 23:16

Előző tippjeinket folytatjuk!

A horoghoz természetesen kell súly is, hogy a megfelelő mélységbe vezethessük csalinkat. Ez régen egy bullet ólom volt, manapság azonban ezt a cheburashka ólmok leváltották. Utóbbiak nagy előnye, hogy a csali nem tud megperdülni a tengelye körül, így mindig felfelé áll a horog hegye és a csali is. Nagyon egyszerű összeállítani ezt a szereléket, egy pici rozsdamentes fület tudunk átdugni rajta, amelybe bele tudjuk fűzni a füles offset horgunkat. Arra az egyre kell ügyelni, hogy a horgunk úgy álljon, hogy a kis huzal egyik végében található nagyobb öböl felé legyen a horgunk, illetve a horog öble és a kis kapocs öble is egyfelé nézzen.

… innentől kezdve már csak össze kell húznunk a két csomót és levágni a szabadon álló zsinórvégeket

A kapocs szabad végét pedig bedugjuk úgy a cheburashka ólomba, hogy az ólmon a vájat, illetve a horgunk öble is egyfelé nézzen, így biztosak lehetünk abban, hogy mindig egyenesen fog jönni a csalink. Felrakhatjuk természetesen ezt is direktben a horgunkra egy not-a-knot kapoccsal, azonban jobb megoldás az akadóban egy előke használata. Az előkén belül nem merev drótra gondolok, hanem, egy fluorocarbon vagy fluorocoated zsinórra. Ennek fő előnye az, hogy az akadón megtelepedett kagylók vagy az ott lévő egyéb éles tárgyak kevésbé tesznek kárt ezekben a zsinórokban. Ez sem 100%-os megoldás, de sokkal megbízhatóbb, mint ha sima fonott zsinórral horgásznának direktben. Ehhez elég egy viszonylag rövid előke, melyből maximum olyan hosszút javaslok, amely még rövidebb, mint az általunk dobáskor használt zászló, vagyis az a zsinórhossz, ami a bot spiccétől a csalinkig tart dobás alkalmával. 

Aki nem ismerné a plasztik csalik feltűzését erre a rendszerre, az bizony gondban lehet, éppen ezért tartom fontosnak ezt is az ismertetni. Ami talán a legfontosabb, érdemes vékonyabb plasztikokat használni, mert azok tudnak a horog öblébe besimulni úgy, hogy a horoghegy a megfelelő pillanatban ki is csússzon.

(Forrás: haldorado.hu)