Jump to content

Tippek, trükkök, apró plasztik csalikhoz

2018. 03. 03. 23:25

Nagyon sokan kérdezik, hogyan lehet apró plasztikokkal horgászni, és hogyan lehet egyáltalán vezetni egy apró csalit. 

 

A kapitális halak megfogása sem lehetetlen egy apró csalival, sőt sok esetben akad horogra szebb példány is, azonban azok a felszerelések, amik az igazán kapitális halakra megfelelőek, alkalmatlanok az apróbb plasztik csalikkal való horgászatra. Itt a felszerelés összes elemét meg kell említenem, menjünk is szépen sorra! Induljunk el a zsinórtól, ugyanis az apró csalihoz nem lehet vastag, vagyis durva zsinórt használni. Nem kell itt hiper drága dolgokra gondolni, ugyanis a halak mérete eleve 90%-ban olyan lesz, amihez nem kell brutálisan erős zsinór. Így elegendő lehet monofil zsinór is a célra, ráadásul a 18-as méret is tökéletesen elegendő. 

Ez már megfelelő arra, hogy az akár egy gramm össztömegű csalit is eldobjuk vele, és megvan a megfelelő ereje is, ugyanis egy jó minőségű ilyen vékony zsinórnak 4 kilogramm felett van a szakítószilárdsága. Ez annyit tesz, hogy egy kilogrammos súlyt is lazán megemelhetünk vele, vagyis az egy kilogrammos halat is kiemelhetnénk vele. Persze ezt nem javaslom, mert egyrészt kíméletlenek lennénk a hallal, másrészt a hal megugrása esetén a hirtelen erőhatás a zsinóron sokkal nagyobb lenne, ami zsinórszakadáshoz vezetne. A lényeg, hogy bátran horgászhatunk egy vékony monofil zsinórral. Javaslom a színes, élénk színű monofil zsinórt, ezzel könnyedén lekövethetjük a csalink mozgását és azt, hogy a csalink merre járhat. Nem véletlenül került piacra a Zander Spin L&K monofil zsinór, ami élénksárga színű, ennek egyre többen felismerik az előnyét. Egy élénk színű zsinórral ugyanis teljesen más a plasztik csalis horgászat. Sőt! Nélküle már szinte elképzelhetetlen a plasztik csalis pergetés, amibe az apróbb plasztikok is beletartoznak.

Természetes, hogy mindenki fejében megfordul a kérdés, nem túl feltűnő ez a halaknak? Igen, előfordulhatnak esetek, mikor ez problémát jelent, de erre is van megoldás! Egy előke beiktatásával egyszerűen elháríthatjuk ezt a lehetséges problémát, sőt például a drop shotos horgászatnál kifejezetten előny az előke, ami lehetőleg merev legyen, és ha már ott a horgász szempontjából nem számít, legyen a legkevésbé látható is. Van még további előnye ennek az előkének, ugyanis így megszüntethetjük vagy minimalizálhatjuk csuka akasztása esetén a halvesztéseket, és a kagylós terepen is sokkal nagyobb biztonságban vagyunk. Ehhez ajánlatos azért vastagabb változatot használni, a 30-as méret már viszonylagos védelmet nyújthat.

(Forrás: haldorado.hu)