Jump to content

Lightos finomságok

2018. 03. 08. 23:20

A feederhorgászat napjainkban már olyan szerteágazó stílusirányzatokra bontható, ami a finom light feederezéstől a nagy távolságra, nagy halakra való feederezésig terjed. Én leginkább a nagyhalas feederhorgászatot művelők táborát erősítem, azonban semmi újtól nem zárkózom el, ha a pontyok megfogásáról és a feeder technikáról van szó. Így jutottam el odáig, hogy a heavy feederek helyett light feederekkel a kezemben vettem üldözőbe a Lencsés-tó pontyait hideg vízi körülmények között…

A light feeder technika leheletfinom eszköztára és sikeressége a hideg vízi horgászatok alkalmával különösen felértékelődik. Helyes használatával némi túlzással bármikor eredményesek lehetünk, akár a leghűvösebb időszakban is, ha mindent a helyén kezelünk.
Hogy magam is meggyőződjek erről, egy általam rég nem horgászott vízre látogattam el, ahol minden körülmény adott volt egy gyors, pörgős horgászathoz. A Szegeden található Lencsés-tavon a víz kiváló adottságainak köszönhetően az év bármely időszakában szép fogásokban lehet részünk. Persze ez a valóságban olykor nem ilyen egyszerű, de ha mindent a halak ízléséhez igazítunk, akkor a siker garantált!

A horgászat stratégiáját a hideg víz ellenére eléggé gyors üteműre terveztem. Ez pontosabban annyit jelentett, hogy 10 percnél tovább egyszer sem hagytam bent a végszerelékem. Tudtam, hogy a Lencsés-tó kivételes halállománnyal bír, így a sűrű dobásokra egy idő után oda kell, hogy álljon a hal. Remek támpontnak bizonyult a velem szembe található, víz közepén elhelyezkedő, úgynevezett „stég”, aminek a jobb és bal oldalát céloztam. Ez távolságban a fentebb is említett 40-50 métert jelentette, aminek a meghorgászása az olykor feltámadó szélben sem okozott problémát.

A finom method végszerelék kiegészítői:
Ahhoz, hogy a horgászat gördülékenyen és persze eredményesen teljen, bizony nem árt a végszerelékünk fontosabb elemeit lefinomítani. Törekedjünk arra, hogy a felkínálásra szánt csalikra és etetőanyagokra a halak teljesen gyanútlanul csábuljanak el. A túlhorgászott vizek egyébként is minden esetben megkövetelik ezt, így nem árt pontról pontra átgondolni, megtervezni a végszerelékünk kiegészítőit. Erre a horgászatra a következő végszerelék kiegészítőknek szavaztam bizalmat:

Vékonyhúsú horog, valamint pici, szakállnélküli horog kerül vékony fonott zsinórból kötött előkéimre. Az átlátszó 18-as By Döme TF – Super Sensitive főzsinór és a Haldorádó Method Flat mini kosarak is mind-mind finom horgászatokra születtek

(Forrás: haldorado.hu)