Jump to content

Carp Expert PVA praktikák

2018. 03. 24. 00:09

A PVA termékek – háló, zacskó és zsinór formájában – évek óta jelen vannak az európai, így természetesen a hazai horgászboltok polcain is. A gyártók újabbnál újabb változatokat kínálnak a horgászoknak. A pontyhorgászok körében méltán népszerű Carp Expert termékcsalád palettáján nem is oly régen megjelent PVA hálók új távlatokat nyitnak a bojlis és nagyhalas horgászok mellet a klasszikus fenekező, a feeder és az úszós – nem elírás, úszós – módszereket kedvelő horgászok előtt is. Jelen írás amolyan gondolatébresztő, mely a teljesség igénye nélkül, de a magyar horgászokra jellemző kreativitást katalizálva, a gyakorlatban használható módon mutatja be a PVA háló használatát.

Kis gyakorlattal pillantok alatt elkészíthető a bevetésre szánt etető csomag – alig tart tovább, mint az etetőkosár vagy method szerelék elkészítése. A PVA végének megcsomózása után töltsük meg a hálót az etetésre szánt anyaggal, majd a tömködő segítségével tömörítsük azt igény szerint. Ezt követően – a csomag hosszának és a kezünk méretének függvényében – húzzunk le egy hosszabb darabot a PVA-ból és formázzunk hurkot belőle, melyen vezessük át a csomagot (ahogy egy egyszerű csomónál szokás). A hurok szárának lazításával és húzásával a megfelelő helyre pozícionálhatjuk a még feszítetlen csomót, fogjuk le, majd húzzuk meg, a csomag ezzel bevetésre kész. Spórolhatunk a PVA-val: mielőtt levágnánk, kössünk még egy csomót pár centivel az előző mögé és ez alatt vágjuk le a PVA csomagot. Ha az előzőek alapján járunk el, akkor a hálón lévő csomónak köszönhetően azonnal tölthető a következő adag mag, pellet vagy bojli. Az előzőek alapján elkészített PVA "hurkát" tűzhetjük közvetlenül a horogra vagy egy fűzőtű segítségével is rögzíthetjük az előkére.

A Carp Expert PVA System család kínálatában az eltérő oldódási idők mellet három-három féle átmérő és hálókialakítás közül választhatjuk ki az adott körülményekhez és csalizási módhoz legmegfelelőbb PVA típust. A háló szövését tekintve "micro", "hexa mesh" és "anti raffeling" típusok, 25, 35 és 45 milliméteres átmérőben találhatóak a szortimentben, melyek mindegyikéhez utántöltő is beszerezhető.

A 45 milliméteres tökéletes nagyméretű bojlikhoz, pelletekhez és behordós pecához, amikor PVA hálóval szeretnénk nagyobb mennyiségű etetőanyagot juttatni koncentráltan a horog köré. Míg a 35-ös univerzálisan használható szinte minden helyzetben, addig a 25 milliméteres változat kisméretű, kompakt csomagok készítéséhez ajánlott, különösen abban az esetben, amikor a szereléket nagyobb távolságra szeretnénk bedobni.

Nagyméretű töltőanyagok esetén a "hexa mesh"vagy az "anti raffeling"használata ajánlott, ez utóbbi ellenálló anyagának köszönhetően, különösen éles peremű pelletek esetében kiváló választás. A "micro"változat apró szemű magok, pelletek és élő anyag például csonti esetén nyújt hatékony alternatívát az etetőanyag hatékony bejuttatására.

TIPP - ízfokozás a maximális fogás eléréséhez!

Ha a PVA hálóba erőteljes aromájú, intenzíven oldódó – a vízben füstszerű felhőt képező – pelletet rakunk, akkor közvetlenül a horog környékére csábíthatóak az etetésen szemezgető halak. A hatás dippek alkalmazásával fokozható. A PVA hálóba a nagytestű halaknak vonzó szemes takarmány is tölthető, miután sóval vagy porszáraz etetőanyaggal semlegesítjük a felültén lévő vizet.

A horgászat eredményességére komoly hatással van a felkínált csali és a felhasznált etetőanyag elhelyezkedése, ezért a PVA hálók legfontosabb tulajdonsága az oldódási idő. A háló idő előtti bontása esetén az etetésre használt pellet, bojli, szemes takarmány a kívántnál nagyobb területen szóródik szét, így elveszítjük a koncentrált, közvetlenül a horog környékén történő etetés lehetőségét, pedig ez lenne a PVA használatának lényege. Sajnos az oldódás sebessége függ a víz hőmérsékletétől! A Carp Expert PVA háló fejlesztését laboratóriumi és terepen történő vizsgálatok támogatták, így a horgászok az aktuális környezeti tényezők figyelembe vételével kiválaszthatják a legmegfelelőbb típust, mely lehet normál, lassú és gyors oldódású.

Az oldódási diagramról leolvasható, hogy 20 oC feletti vízhőmérséklet esetén szinte egyszerre oldódik mindhárom változat, de a hőmérséklet csökkenésével egyre hangsúlyosabbá válnak az egyes típusok tulajdonságai. Felmerül a kérdés, hogy miként ültethetőek gyakorlatba az itt leírtakat? – roppant egyszerűen. Mélyebb vizeken, bányatavakban még nyáron is a lassan oldódó típus a nyerő, így tuti a csali köré koncentrálódik az etetés Lehűlő vizekben a gyorsan oldódó a megfelelő változat, mert gyorsítja a horgászatot.

Klasszikusan bojlizáshoz használt PVA-s csomag, melynek vonzerejét magasabb szintre emelhetjük a Benzar Bait Liquid használatával.

 

(Forrás: energofish.hu)