Jump to content

Gondolatok a folyóvízi bojlis pontyhorgászatról

2018. 03. 24. 09:58

A horgásztúrák nekem az utóbbi években elsősorban a folyóvízi horgászatokról szólnak. Ilyenkor már talán kevésbé szeszélyes a vízállás, de még így is érhetnek minket meglepetések. Emellett van egy fantasztikus hangulata ennek a fajta horgászatnak, mely engem már régen magával ragadott.

Maradjunk a realitásoknál!
Mielőtt részletesebben is írok erről a témáról, fontos leszögezni rögtön a legelején, hogy ez nem hasonlítható össze az olyan bojlis horgászattal, amit egy intenzíven telepített tavon folytatunk (és amiket természetesen én is előszeretettel látogatok). Itt ne akarjunk egy nap tíz pontyot fogni (bár már volt példa azért erre is), és várhatóan a halak átlagsúlya is lényegesen szerényebb lesz, de pont ezektől a tényezőktől lesz sokkal izgalmasabb egy ilyen túra, ahol minden megfogott halat megtanulunk értékelni és megbecsülni.

Helyválasztás
Az első sarkalatos pontja a túránknak, mely nagymértékben befolyásolja majd a horgászat sikerességét, hogy találjunk olyan horgászhelyet, melyet látogatnak a pontyok is. 
Szerintem a legjobb kiindulási pont a természetes táplálék felderítése. Ha olyan helyre bukkanunk, ahol nagy mennyiségben található kagyló relatíve kis területen, akkor azt szinte biztos, hogy rendszeresen látogatják pikkelyes barátaink is. Én előszeretettel választom a nagyobb öblök sarkait, ahol az álló víz találkozik a sodorvonallal és az is jó pont, ha még egy-két fa is van a vízben. Az ilyen területeket legtöbbször csak csónakból lehet megközelíteni, de ne sajnáljuk az időt a beköltözésre egy-egy jó helyre, mert később meghálálja majd szorgalmasságunkat.

Fontos!
Ha csónakkal közelítünk meg egy helyet, legyünk elővigyázatosak és figyeljük a vízállás-előrejelzést! Én a legutóbbi túrámnál majdnem letáboroztam a Dunán egy olyan helyre, amelyet két nap múlva közel két méter víz lepett el, bele se merek gondolni, mi történt volna, ha nem veszem figyelembe az előrejelzéseket…

Etetés
Régebben mindig kis etetéseket alkalmaztam, ennek megfelelően mindig a horgászat elején fogtam néhány halat, de így nem tudtam ott tartani őket, ezért egyszerűen továbbálltak. Be kellett látnom, hogy egy ilyen nagy vízen, mint a Duna is, egyszerűen nincs olyan, hogy sok. A nagyméretű, bandában járó járulékos halak, mint a dévérkeszeg vagy jászkeszeg szintén kiveszi a részét a pontyoknak szánt csemegékből, és egyszerűen az etetésre érkező óvatos, nagyobb testű pontyoknak már nem marad belőle. Én mindig egy kukorica, tigrismogyoró és főzött bojli keveréket használok, melyet Carp Syruppal és édesítőszerrel ízesítek. A bojliknál fontos, hogy kizárólag a főzött típusok jöhetnek számításba. Ezeket még ki is szoktam teríteni egy rekeszbe és szárítom néhány napig a horgászat előtt, hogy még ellenállóbbak legyenek akár a rákokkal szemben is. Tapasztalataim alapján a pontyokat nem zavarja a kikeményített bojli, hozzászoktak már a kemény falatokhoz kagylóevés közben. Az etetésre szánt golyók legalább egyharmadát felezve keverem az etetéshez, ezek még könnyebben helyben maradnak, mint golyó formájú társaik.

(Forrás: haldorado.hu)