Jump to content

Tavaszi balinok

2018. 05. 26. 12:55

A balintilalom végén sokan elkezdik a hazai vizeink fognélküli ragadozóját kergetni. Persze erről a balinok is tehetnek, ugyanis gyakran hívják fel magukra a figyelmet harsány, messziről csábító rablásaikkal, így nem véletlen, hogy sokan ragadnak ennek hatására pergető botot.

Vannak, akik az éppen kezükben lévő bottal próbálják megoldani a feladatot, vagyis megfogni a közelben portyázó balinokat. Ehhez elég, ha a táska aljában rejlik néhány tipikus, megfelelő csali. Ezeknek általában a gyorsaság az egyik jellemzője, vagyis gyors vezetés mellett a legfogósabbak, ilyen például a Salmo Thrill amely talán az egyik legnépszerűbb és legmegosztóbb műcsali. Népszerűségét leginkább egyszerűségének és fogósságának köszönheti, mivel jól használva valóban nagyon sok élményben lehet részünk. De mitől is lesz egy csali balinos, vagy még inkább fogós balinos? Fontos szempont a jó dobhatóság, mivel a felszínen tomboló balinok esetében megvan az a távolság, amiről még nem zavarjuk őket, illetve természetesen a parti pergetőknek is kiemelten fontos lehet ez. A Thrill ebből a szempontból ideális, mivel egy jól összeállított felszereléssel a legtávolibbnak tűnő balinok is elérhetőek vagy akár túl is dobhatók.

Vannak a Thrill mellett természetesen egyéb, egyszerűnek tűnő, de fogós csalik, mint például egy hagyományos körfogó villantó, amellyel könnyen meghorgászhatjuk szinte az egész vízmélységet. Nagy előnye még, hogy a zavarosabb vízben is igen eredményes, ugyanis intenzív rezgéssel hívja fel magára a figyelmet, így messziről kiszemelik maguknak a balinok. A körforgó villantóknak több típusa is van, melyeket érdemes kettéválasztani. Általánosságban a gyorsabb vezetésre azok alkalmasak, melyek hosszabb levéllel rendelkeznek, vagyis a rajtuk található lemeznek hosszúkás a formája. A kerekebb, szélesebb levelű villantók ellenben lassabban vezethetőek köszönhetően nagyobb ellenállásuknak. Ha tudjuk, hogy pontosan hol vannak a balinok, akkor érdemes a szélesebb, lassabban vezethető körforgókkal horgászni. Azonban ha nagyobb a balinok által vadászott terület, akkor jöhet a gyorsabban vezethető csali!

(Forrás: haldorado.hu)