Jump to content

Nyári horgászat még szeptember elején

2019. 09. 18. 20:15

A nyári, felmelegedett időszakban a horgászat újabbnál újabb lehetőségek kapuit tárja elénk. A feederhorgászok döntő többsége a rövid horgászatok során method technikával kergeti a halakat, ami sok esetben egy aktív keresőhorgászatot jelent. Vajon nyáron is elegendő lehet a helyesen felkínált csali körül elterülő egy kosárnyi etetőanyag? Vajon elegendő, ha kapástalanság esetén a csalikkal, etetőanyagokkal variálunk? 

A nyári hónapokban, amikor beáll a tartós kánikula, nagy örömmel látogatok bányatavakat, amelyek pozitív tulajdonságai nemcsak a késő őszi, téli időszakban kamatoztathatóak, hanem a legnagyobb hőségben is. A nagy vízmélységnek köszönhetően itt úgymond esélye sincs a teljes vízoszlopnak átmelegedni, éppen ezért a pontyok is étvágyuknál vannak szinte a nap bármely időszakában.
Írásomban egy rövid horgászat eseményeit, történéseit, praktikáit gyűjtöttem össze, amelyek véleményem szerint bárki számára tanulságosak, hasznosak lehetnek.

Hűvös hajnalok, berögződött szokások…
Gyerekkorom óta horgászom rendszeresen, de a nyári hajnalok mindig is varázslatos hangulattal bírtak. Jól emlékszem, hogy már gyerekként is szinte mindig elsőként érkeztem kora hajnalban az adott horgászvíz partjára, mert tudtam, a legígéretesebb időszakok egyike a hűvös, sejtelmes hajnal. Tényleg mindenkit csak biztatni tudok arra, ha lehetősége van rá, mielőbb érkezzen a vízpartra, mert érdemes rávenni magunkat a korán kelésre, megéri!
Esetemben sem történik ez másként, éppen ezért ezen a horgászaton is már a nyitást követően a vízparton voltam, és mivel ismerem a vízterületet, a jól bevált „sablonokkal”, két különböző stratégiát alkalmazva indítottam meg szerelékeimet. Úgy vélem, a legtöbb horgász hasonlóan cselekszik a horgászat megkezdésekor, tehát azokhoz a csalogatóanyagokhoz, technikákhoz nyúl elsőként, amelyek már bizonyítottak (akár több helyen is), azonban közel sem biztos, hogy a későbbiekben ez lesz a kifizetődő…

Etetésre fel! Terített asztal a halak számára…
Amennyiben kapástalanul, mozdulatlan spiccekkel várjuk a „csodát”, minden esetben érdemes elgondolkozni a változtatáson, elrugaszkodni a megszokottól. Pláne egy rövid időtartamú horgászat esetében. Nagytestű halakra horgásztam, éppen ezért meggyőztem magam arról, hogy lehet a relatíve nagy etetőanyag befogadóképességű kosarakkal bejuttatott anyag mennyisége ezúttal mégsem elegendő. A víz hőmérséklete ideális ahhoz, hogy a halak nagymennyiségű táplálékot vegyenek magukhoz, ezért úgy döntöttem, hogy a kiakasztott zsinórklipszes botomhoz kialakítok egy kisebb etetést, amelynek mértékét, ütemét az esetleges halfogáshoz igazítom a későbbiekben. Nem láttam értelmét annak, hogy több kilónyi magot, pelletet beszórjak a kiakasztás pontjára, éppen ezért létrehoztam egy koncentrált, attraktív etetést, amelytől azt vártam, hogy végre megkezdődjön a halfogás. 

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)