Jump to content

Tippek őszi felszereléshez

2019. 09. 18. 20:06

Nyakunkon az őszi pergető szezon! Ahogy a Haldorádó Horgászportál rendszeres látogatói már megszokhatták, a legfrissebb praktikák, újdonságok mellett mindig igyekszünk olyan aktualitásokat, időszakhoz kapcsolódó hasznos információkat és termékajánlatokat megosztani, melyek segíthetik mindazokat, akik épp akkor készülnek horgászni. 

CORMORAN RayCor-X pergető botok
A Cormoran RayCor-X pergető botok egyesítik magukban a tökéletes csalivezetés, a pontos, távoli dobások és a gyors bevágások élményét. Mindez az ultragyors akciónak köszönhető. Nincs többé magára hagyott műcsali, amelynek a horgász nem érzi a mozgását, és a luft bevágásokat is el lehet felejteni. A RayCor-X botokkal, sebészi ügyességgel lehet a csalit vezetni, a rugalmas bottest pedig a másodperc törtrésze alatt felveszi a kontaktust a hallal. A horgászat valódi élményét garantálják ezek a botok!

BALZER Shirasu Mini Crank / Shad
A Balzer és a Japán Shirasu cég teszthorgászai kifejlesztettek egy mindenki számára elérhető árfekvésű, mégis magas minőségű pergető botszériát a Shirasu Rods-t. Anyaga IM8-as karbon, gyűrűzete titánium sic, markolata pedig osztott Duplon borítású. Az elegáns színű botfelületet rendkívül kemény, kopásálló Epoxy lakkréteg védi, számítva a horgászatok alatti erős igénybevételre. Normál szállítási hosszal, könnyű súllyal, profi orsótartóval egy rendkívüli botcsalád kedvező áron. Ha a botot kézbe vesszük, feltűnik gerincessége, könnyű súlya, gyors reakciója. Terhelés hatására felkeményedik, az egész bottest dolgozik, a fárasztás közben irányítani tudjuk vele a halunkat. IM8-as karbon anyaga lehetővé teszi az átlag feletti méretű halak kifogását is, emellett a csalink, műcsalink minden rezdülését és a halak legfinomabb kapását is tökéletesen érzékeljük. Monofil és fonott zsinórral egyaránt horgászhatjuk. A nyéltagon elhelyezett horog beakasztó fül nagy segítség a horgászatok során.

DAIWA Silver Creek Light Spin pergető botok
A Daiwa Silver Creek Light Spin szériája kifejezetten a kis műcsalikat és finom, érzékeny botokat kedvelő pergető horgászoknak készül. Ezek a botok olyan rugalmasak, hogy némi túlzással akár csomót is lehetne rájuk kötni, viszont szó sincs arról, hogy túlságosan lagymatag, „taknyos” lenne a karakterük. Említést érdemel a botok beültetett tömör karbon spicce, mely a vezetett műcsali legapróbb mozdulatait is közvetíti a horgász szám ára! Tökéletes mini gumihalakkal, twisterekkel való pergetéshez, illetve kis wobbleres, esetleg mini körforgós pecára is kiváló típus. A Silver Creek botok viszonylag rövid méretekkel készülnek, ezáltal ideálisak cserkelő módszerekhez, pl. zegzugos patakpecához.

A Daiwa Silver Creek Light Spin főbb jellemzői:

  • Prémium minőségű, high-modulus karbon bottest
  • Beültetett tömör karbon spicc
  • Titánium-oxid gyűrűk
  • Csupasz testű, úgynevezett „csontváz” orsótartó
  • Elegáns és minőségi osztott parafa nyélL&K Proguide pergető botok
    Kevés olyan horgászbot lehet a piacon, aminek a megjelenését ilyen hosszú és alapos előkészítő munka, teszthorgászatok sorozata előzte volna meg, mint az L&K Proguide széria tagjainak.  Lukácsi Béla, neves pergető horgász nevéhez fűződik mindez, ami sokat sejtető garancia az pálcák minőségére!
    Honnan is kezdjük a bemutatást? Kezdjük az elejéről!
    Igen az eleje, a spicc. Egyből szembetűnik, hogy a kezdő gyűrűk bandázsolása élénk citromsárga színt kapott. Ennek azért van jelentősége, mert szinte vonzza a tekintetet és jobban láthatjuk a botspicc rezdüléseit, legyen szó kapásról, vagy csak a fenéken lévő akadókról, egyéb információkról. Lejjebb haladva láthatjuk a kecses, egytalpas gyűrűsort, mely extra könnyű, ám mégis erős és kopásálló SIC betétekkel rendelkezik. Fonott zsinóros horgászathoz tökéletes. Nem koptatja a zsinórt és a zsinór sem koptatja a gyűrűket. Igen, leginkább vékony fonott zsinóros, vagy nanofil használatú pecákhoz ajánljuk, mivel ezek a kis nyúlással rendelkező zsinórok közvetítik legjobban a víz alatt történteket. Egyedül a light változat esetében ajánlunk monofil zsinórt is, mivel a könnyű és apró műcsalik, az érzékeny halak horgászata sok esetben megkívánja az átlátszó, leheletfinom zsinórok használatát. A különleges blank szinte a kezünkig vezeti a lenti rezdüléseket, így nem csak a spiccről, de a kezünkről is érezni fogjuk, mikor van hal a horgunkon.
    Lejjebb érve egy csavaros orsótartót látunk, mely stabilan tartja a hozzá illő orsókat. A nyél vége felé haladva látjuk, hogy osztott nyéllel van dolgunk. Modern, de mégis kényelmes fogást biztosít és a súlyelosztást is megfelelően szolgálja.
    A négyféle változatot a dobósúlya és az erőssége különbözteti meg. Ezek jól látszanak a nyél színezetén és a tok szélének varrásán is.

    Fehér szín – Light akció
    - Dobósúly: 2-10 g
    - Ajánlott orsóméret: 1000-es

    Zöld szín – Medium-Light akció
    - Dobósúly: 5-17 g
    - Ajánlott orsóméret: 2000-3000

    Sárga szín – Medium akció
    - Dobósúly: 10-28 g
    - Ajánlott orsóméret: 3000-4000

    Piros szín – Heavy akció
    - Dobósúly: 14-42 g
    - Ajánlott orsóméret: 4000-es
(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)