Jump to content

Feederezni télen

2020. 01. 24. 08:56

Télen horgászni egy egészen egyedi és különleges kihívás. Horgászvizeink partján csend honol, a halfogás ilyenkor kiemelten nagy értékkel bír a megfogott hal méretétől és fajától függetlenül. 

Milyen jellegű horgászvizeken próbálkozzunk télen?
Egy rendkívül fontos és meghatározó kérdés megválaszolásával kezdem. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lakóhelyemhez közel két olyan bányató is található, ami komoly mélységekkel és nagyszerű halállománnyal rendelkezik. Ez mindenképpen egy fontos kritérium véleményem szerint. Roppant fontos, hogy olyan vizet válasszunk, ha jéghideg vízben horgászunk, amit ismerünk. Ne ebben az időszakban akarjunk új vizeket felfedezni, mert kellő helyismeret hiányában szinte biztos, hogy eredménytelen lesz a próbálkozásunk. A bányatavak a mélységüknek is köszönhetően ebben az időszakban sokkal jobb esélyekkel kecsegtetnek, azonban az intenzíven telepített sekélyebb tavak felkeresése is kézenfekvő megoldás lehet.
A cikk elkészítéséhez az Orosházán található Új-Homokbánya Horgásztavat választottam, amelyet korábbi írásaimban már alaposan bemutattam. Többször is horgásztam mostanában a tavon, hogy újfent olyan információkkal, praktikákkal tudjak szolgálni az Olvasóknak, amelyek többször is bizonyítottak éles helyzetben. Ez a vízterület szinte az év bármely napján horgászatra alkalmas, a benne rejlő „kincsek” pedig nem hétköznapiak…

 

A felszerelés, amivel a halakat „kergettem”…
Olyan kellően lágy feederbotokra volt szükségem a horgászataim során, amellyekkel gond nélkül tudtam eldobni a vastagabban (erről a cikk későbbi részében lesz szó) megtöltött kosarakat az ideálisnak gondolt 60-70 méteres távolságra. Több horgászat után jelenthetem, a By Döme Team Feeder - Royal Method Carp feederbotok maximálisan megfeleltek az elvárásoknak! Érzékeny spiccüknek és a kecses, de erős bottestnek köszönhetően remekül tetten érhetőek az óvatos kapások is, a fárasztások során pedig remekül leközvetítik a menekülő pontyok minden mozzanatát. A 4,20 méteres „H” és a 3,90 méteres „MH” jelzésű botokra ezúttal By Döme Team Feeder - Fine Carp 6000-es gyorsfékes orsók kerültek vékony, 0,18 mm-es főzsinórral feltöltve.
Említést érdemel a botok spiccén található, igazán feltűnő piros-fehér színezet, amely igazán nagy segítség a leheletfinom kapások érzékeléséhez. Kapásaim nagy részénél erre szükség is volt, hiszen a megfogott halak döntő többsége rendkívül megfontolt, lassú kapással jelentkezett.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)