Jump to content

Tanácsok orsóhoz

2020. 02. 21. 18:31

Legyen egy orsó bármilyen modern, csak akkor fog hosszú évekig megfelelően működni, ha időnként alapos karbantartásban részesül. Egy egyszerű karbantartás akár otthon is elvégezhető.

A sokat használt orsóknál az éves karbantartás ajánlott. Ilyenek például a pergető orsók. Egy nyeletőfékes modell jóval kevesebbet dolgozik, így nem feltétlenül szükséges olyan gyakran szétszedni. Több jel utalhat egyébként arra, hogy itt az ideje egy alapos átnézésnek. Egy rendetlenkedő fék vagy zajos csapágy nagyon bosszantó tud lenni, de a hajtókar kotyogása is arra utal, hogy az orsót rendbe kell tenni.

A biztosító csavar eltávolítása után az anyacsavart kell levenni, majd a rotor leszedhető. Vigyázat! Az anya szinte mindig balmenetes! Ellenkező irányba kell húzni, illetve lazítani, mint a hagyományos csavarokat. Feszegetni, túlhúzni tilos, mert nem várt következményekkel járhat!

Óvatosan kell eljárni a folyamat során, mert a rugó kipattanhat, és a visszarakása nagyon nehéz! A csuklók környékét sűrű olajjal többször is célszerű megkenni, mert fennáll a folyamatos kopás veszélye. A homokos vagy poros helyek nem kímélik ezt a részt.

A rotorral és részeivel további teendő nincs. Következik az orsóház szétszerelése. Nyeletőfékes modellek esetén először a nyeletőfék kapcsolóját vagy annak egy részét kell eltávolítani. Ezen a típuson egy elemből áll a kapcsoló, ezért csak nagyon óvatosan szabad levenni! Egy célszerszámmal megoldható, de az erőskezűek ujjal is le tudják pattintani a feszes alkatrészt. Ezután már csak néhány csavart kell meglazítani, és a fedél is levehető, de csak lassan, mert egy gumitömítés található alatta.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)