Jump to content

A tavaszi horgászat kérdései

2020. 04. 28. 22:52

A legjobb csali is csak akkor működik igazán, ha a megfelelő módon kínáljuk fel. A megfelelő azonban nem minden esetben jelenti ugyanazt! A halak sokszor kiszámíthatatlanok, ezért mindent meg kell tenni a siker érdekében. Ebben az írásban különböző csali-felkínálási praktikákról lesz szó

Lebegtessem, vagy ne lebegtessem? Mekkora legyen a horog a csalihoz képest? Mit csináljak, ha nincs kapás a fenéken? Gyakran elhangzó kérdések ezek. A sokat tapasztalt, profi horgászoknak aligha okozhat gondot e kérdések megválaszolása. Felgyorsult világunkban azonban nem mindenki teheti meg azt, hogy minden szabadidejét a vízparton töltse. Az elmúlt évek során folyamatosan kísérleteztem különböző horgokkal és csalikkal. Sokszor hagyatkozom a korábbi tapasztalataimra, hiszen ez általában működik. Az előbbi részben már bemutattam nektek kedvenc horgaimat. A halak azonban kiszámíthatatlanok, ezért most különböző csali-felkínálási praktikákról lesz szó. Úgy gondolom, hogy a kikönnyített vagy a lebegtetett csalinak nincs párja, ha pontyozásról van szó. Az ideális pozíció azonban majdnem minden esetben mást jelent. Van, hogy a teljesen kikönnyített csalit és horgot pillanatok alatt felveszi a hal, és van, hogy a fenéken fekvő horog és a lebegő csali kombinációja bizonyul fogósnak. Hogy miért van ez? Nagyon jó kérdés! Minden bizonnyal csak a halak tudnának erre választ adni. Feladni azonban nem szabad, hiszen sikeres horgászatokban lehet részünk, ha figyelembe vesszük az apró részleteket!

Érdemes kihasználni a hideg, téli napokat az ehhez hasonló tesztelésekre! A kapástalan időszak is megfelelő lehet arra, hogy kipróbáljuk, milyen pozíciót vesz fel a vízbe helyezett csali és a horog. Az ilyen kísérletezésekre mindig érdemes időt szánni, hiszen sokszor mentheti meg a horgászatot egy-egy jó döntés! Egy kisebb horog vagy egy vékonyabb csalitüske is egyaránt befolyásolhatja az adott csali pozícióját. Én a „fine” csalitüskéket nem használom, a hagyományos változatból viszont mindegyik méretet be szoktam szerezni.

A kikönnyített, valamint a lebegő csali nagy előnye, hogy könnyebben szippantja fel a hal a horoggal együtt. A horog csalihoz viszonyított mérete szintén sarkalatos kérdés a horgászatban. Azt tapasztaltam, hogy a csalitnál valamivel kisebb vagy esetleg a csalival azonos nagyságú horog a legjobb választás. Ha a felkínált csali kitakarja a horgot, a halak nagyobb bátorsággal közelítik meg.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)