Jump to content

Tippek télre

2020. 12. 01. 12:45

Közeleg a tél! Az elmúlt évek sikersorozatának elcsépelt mondata ez, de most éppen aktuális, hiszen már az ősz nagy része mögöttünk van, és nemsokára a naptár szerint is tél lesz. A vizek hűlnek, és nekünk, horgászoknak alkalmazkodni kell a halak lelassuló életműködéséhez. Hogy érthetőbb legyek, ideje finomítani mind a végszerelékünkön, mind pedig a csalogatóanyagok terén, ha továbbra is szeretnénk szép pontyokat fogni. Ebben a részben egy kicsit visszatérünk a kezdetekhez és kötözgetünk kicsit, de azért horgászatra is sor kerül majd!

A megfelelő erőgumi kiválasztása
Az erőgumit érdemes úgy kiválasztani, hogy rugalmassága a horgászatunkhoz, felszerelésünkhöz ideális legyen. Nem szabad túl lágyat választani, mert azzal nehéz dobni, hiszen elnyeli a lendítés során keletkező energiát, de a túlságosan feszes sem jó, hiszen akkor semmit sem ér a beiktatása.

By Döme TEAM FEEDER Carp Feeder Gum három méretben kapható, ezek közül az 1 mm-es jöhet szóba method végszerelékhez. Ez a gumi nagyon lágy, ugyanakkor rugalmas változat. Akkor ajánlom, ha közepes távolságot horgászunk meg, és a fogható halak nem túl nagyok. Ezt ugyanis egy termetes ponty koppanásig kihúzza, de vissza nem tud húzni a gumi, így semmit nem ér a használata. A közepes távolságok megdobásához, method módszerhez a Drennan Power Gum terméket használom. Ez az erőgumi család több, eltérő tagból áll. Van köztük közepesen erős és kifejezetten feszes is. Többféle színben is létezik, így minden körülményhez és vízhez találhatunk megfelelőt a kínálatban. Hűlő vízre előszeretettel alkalmazom a „füstszínű” gumikat, mert ezek az egyre tisztuló vízben sem ütnek el a mederfenéktől és nem keltenek gyanakvást a pontyokban. Átlagos méretű pontyokhoz, 40-70 méteres dobástávolsághoz a 10 librás változatot használom.

Erőgumis végszerelék
Hideg vagy hűlő vízben érdemes lehet már vékonyabb előkével és kisebb horoggal pecázni. Annak érdekében, hogy ezt halvesztés nélkül megtehessük, célszerű úgynevezett erőgumit a végszerelékbe iktatni. Ennek köszönhetően a felszerelés kap egy kis plusz rugalmasságot, így az már alkalmassá válik a finomításra.

A gumi beiktatásának legegyszerűbb módja, ha a főzsinór (vagy dobóelőke) végébe kötünk egy forgót, majd ebbe egy 50 cm-es erőgumi darabot, amelyen a kosár tud csúszni. A kosarat alulról természetesen ugyanúgy egy gyorskapocs ütközteti meg, mint normál esetben.

„Elhagyós” erőgumis végszerelék
Vannak olyan tavak, ahol szigorúak a szabályok, és a kosárnak nem szabad felül megütköznie semmiben. Ez azért van így, hogy szakadás esetén a hal ne cipelje magával az ólmot vagy az etetőkosarat. Erre is van megoldás.

Lefinomított végszerelék
A teljességhez tartozik, hogy az olyan tavakon, ahol tiltják a fix kosarak használatát, általában a fonott dobóelőke használatát is korlátozzák. Ekkor kerül képbe a By döme TEAM FEEDER Tapered Line, amely egy 15 méteres zsinórdarab. Ez 0,20 mm-ről felvastagszik 0,31 mm-re. Annak érdekében, hogy a csomó, amivel rögzítjük, tartós maradjon, ebből a zsinórszálból kb. 1,5-2 méteres, 0,22 mm-nél vékonyabb darabot le kell vágni, így a 0,22 mm-es főzsinórunkat a 0,22 mm-es vastag dobóelőkével lehet összekötni, de a „csapó” rész már 0,31 mm-es lesz!

A lefinomított végszerelék még annyiban különbözik az eddig használtakétól, hogy jóval vékonyabb előkével és kisebb horoggal van kombinálva, és a csali is valamelyest kisebb, mint amit eddig használtunk. A vékony előke lehet akár Braxx Pro 0,04-0,06 mm-es fonott zsinór, de akár 0,12-0,14 mm Method Mono Hook Line is. Ez utóbbi előnye, hogy a letisztult vízben kevésbé feltűnő. Ennek megkötése pont úgy történik, mint az eddigieknek. Figyelni kell arra, hogy a monofil előkés methodozáshoz olyan horgot kell választani, amelynek füle kifelé van hajlítva. Így a merevebb zsinór miatt sem fog a horog elállni.
Horog tekintetében ebben az időszakban is előszeretettel használom a Guru QM1-es típust, azonban a 10-es méret helyett ilyenkor már inkább a 12-es kerül a horogelőkére.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)