Jump to content

Rekordszámú turista horgászjegyet váltottak ki idén

2016. 09. 10. 07:10

Töretlen a turista állami horgászjegy népszerűsége: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) speciális, 90 napos horgászjegyét augusztus végéig 6470-en váltották ki, már most meghaladva ezzel a tavalyi egész éves igénylések számát.

A Nébih turista állami horgászjegy (tuhir) rendszerébe már több mint 25 ezren regisztráltak a bevezetése óta eltelt közel 2,5 évben.

A Nébih 2014. május 1-jével vezette be a közigazgatásban egyedülálló informatikai rendszert, amivel bárki egyszerűen, online akár otthonról is bármikor kiválthatja a turista állami horgászjegyet.

A lehetőség nem csak a magyar horgászok körében népszerű: 51 ország lakói, többek között svédek, norvégok, svájciak, japánok és kanadaiak, váltottak turista állami horgászjegyet, hogy magyar vizekben horgászhassanak.

A turista állami horgászjegy kiváltásához a horgászoknak a https://tuhir.nebih.gov.hu/ oldalon kell regisztrálniuk, majd sikeresen kitölteniük egy halfaj és alapvető jogszabályi ismeretekből álló tesztet.

A jegy 90 napig érvényes és egy horgászbottal való horgászatra nyújt lehetőséget. A horgászjegy érvényességének induló napja előre beállítható a rendszerben. Az érvényesség kezdetéről, valamint annak lejártáról a program automatikusan emlékeztetőt küld.

A turista állami horgászjegy mellé is kell területi jegyet váltani. Az e nélküli történő horgászás ugyanis jogosulatlan horgászatnak minősül, ami - a turista állami horgászjegy bevonásán túl - halvédelmi bírság kiszabásával is jár.

(Forrás: Orsoesbot.hu, MTI | Fotó: Pixabay.com)