Jump to content

Erősítik a balatoni horgászturizmust

2016. 10. 21. 06:00

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig  kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton; a horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül.

Bitay Márton Örs fontosnak nevezte, hogy a balatoni haltelepítésekhez szükséges alapanyagot az ezért felelős Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) maga termelje meg.

"Azon dolgozunk, hogy a két cégben meglévő értékek egy cégben összpontosuljanak, ami már kizárólag és kifejezetten a balatoni haltermelésre, a tóba telepítendő halmennyiség előállítására és horgászturisztikai fejlesztésekre koncentrál" - mondta.

A balatoni halgazdálkodási társaságnak elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhely-fejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

Jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés, és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak. Beszélt arról is, hogy a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató-halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban.

A busával kapcsolatban szemléletleváltásra van szükség, nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

(Forrás: Orsoesbot.hu, MTI | Fotó:)