Jump to content

Halpusztulás a Kórógyon

2017. 07. 27. 10:47

2017. 07.10-én telefonos bejelentés érkezett a Derekegyházi Horgászegyesülethez, melyben horgászok a vízen úszó sötét színű folt jelenlétéről, valamint halak pusztulásáról számoltak be.

Az egyesület helyszíni szemlét tartott több ponton, ahol vízmintákat is vettek.

Másnap ismételt bejelentések érkeztek tetemes mennyiségű hal és kagyló pusztulásról. A helyszínre érkezve valóban nagy mennyiségű -főleg a ragadozó halakat és a kagylókat érintő- elhullást találtak.

Döbbenetes látvány volt a rengeteg, hatalmas példány pusztulása… 4-5 kg-os süllők, 70-80 cm-es csukák…

A terület kitakarításáról, a haltetemek szakszerű elszállíttatásáról az egyesület gondoskodott,. 2017.07.13-án a délutáni órákban az ATEV járműve 120 kg zsákokban csomagolt hulladékot szállított el a helyszínről.

A terület megközelítése sem volt egyszerű feladat, mivel a parti nád vágása is éppen azokban a napokban zajlott.

A terület kitakarításáról, a haltetemek szakszerű elszállíttatásáról gondoskodtunk. 2017.07.13-án a délutáni órákban az ATEV járműve 120 kg zsákokban csomagolt hulladékot szállított el a helyszínről.

A terület megközelítése sem volt egyszerű feladat, mivel a parti nád vágása is éppen azokban a napokban zajlott.

Független szakértő véleménye alapján a pusztulás egy “természetes” folyamat eredménye volt. A nagy melegben a sekély víz nagyon felmelegedett, oxigénhiányossá vált. Ennek következtében elkezdtek pusztulni a kagylók. Bomlásuk során olyan anyagok jutottak a vízbe, ami tovább rontotta az amúgy is rossz minőségű vizet. A víz ilyen mértékű állapot romlását elsősorban a ragadozó halak viselik nehezen.

 

(Forrás: derekegyhazihorgasz.hu / kép: indafotó)