Jump to content

Ezért érdemes torkolatnál horgászni

2018. 01. 08. 10:53

A folyók torkolatai igen különbözők, Severn és Temze folyóé például hatalmas. Millió gallon édesvizet és hordalékot visz a partmenti tengerbe. A hordalékok nagy kiterjedésű homoktelepeket, zavaros kevert vizet, zátonyokat hoz létre.

Ahol a tenger édesvízzel találkozik, különböző halfajok raja található, amelyek közül sok az édes és a sós vízben egyaránt jól megél. A tengeri pérhalnak egyedülálló képessége, hogy ki tudja használni azt a korlátozott élelmet, amit a kevert vízben talál, ahol csak néhány más faj tud megélni. 

A legtöbb torkolat homokpadok, bevágások és zátonyok útvesztőiből áll, gyakran igen zavarosak és nagyon veszélyesek. A torkolat és környéke menedékhelyet nyújt a halak számára, amelyek ki- és beúsznak az árapályban. Ezeknek a területeknek a helyismerete igen fontos, nemcsak a halak lelőhelyének meghatározása miatt, hanem biztonsági okokból is. 

A torkolatokba a homokpadok széle mentén az áramlással együtt haladnak a halak, majd egy másik mentén az áramlással szemben. Az ilyen helyi információk lehetővé teszik, hogy a horgász az árapály teljes ciklusa alatt halat fogjon.

(Forrás: orsoesbot.hu)