Jump to content

Bányatavi horgászat

2019. 08. 15. 09:55

Legújabb horgászatom helyszínéül egy általam rég nem látogatott, mély, kiszámíthatatlan bányatavat választottam, ide látogattam el egy rövid őszi feederezésre. A Nagyszénáson található Szénás-Carp Horgásztó rafinált pontyainak megfogását tűztem ki célul, így a csalogatóanyagokat és a horgászat stratégiáját is igyekeztem az eredményes és gyors halfogáshoz igazítani…

Nem titok, nagyon kedvelem a bányatavakat, kihívásnak élem meg a kiszámíthatatlan mélységet, az akadókat és az e közegben élő erős halak fárasztását, megfogását. Már több éve annak, hogy a Nagyszénáson található Szénás-Carp Horgásztavon szerzett, akkor aktuális tapasztalatokat összegyűjtve készítettem egy cikket. 3 év ebben a rohanó, folyamatosan fejlődő világban hatalmas idő, éppen ezért újra próbára szerettem volna tenni magam ezen a csodás, 4 hektáros bányatavon.

A horgászat stratégiája
A halak reggeli, vízfelszínen bemutatott aktivitásának köszönhetően kaptam egy „opciót”, hogy mégis merre is indítsam meg az első dobásaimat. Ehhez kiváló támpontot jelentett a horgászhelyemtől jobbra, a túlparton található nádcsomó, ami az 5-ös és a 6-os állás irányában helyezkedik el. Ez az irány kiindulásként tökéletesnek tűnt, a folytatást pedig úgyis az esetleges halfogások fogják meghatározni, hiszen a jól bevált method technikára alapoztam a horgászatomat. Relatíve nagy dobásokra készültem, így ehhez megfelelő végszerelékeket, botokat, orsókat hoztam magammal. A hosszabbik, 4,20-as extra heavy feederbotommal kereső, míg a rövidebb 3,90-es botommal fix pontra való horgászatra rendezkedtem be. Ez egy remekül működő, igazán univerzális stratégia lehet bárki számára és az év bármely időszakában.

Őszi nagyhalas finomságok, avagy mi kerüljön a kosarakba?
Két keverékkel készültem, két teljesen eltérő íz- és színvilággal. A szemcseméreteket tekintve e két etetőanyag egy darabos és egy még darabosabb változatot jelentett. Nyilvánvaló célkitűzéssel érkeztem a horgászatra, nagy pontyot szerettem volna fogni.
Mindkét etetőanyag rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek miatt joggal várhatjuk tőlük, hogy használatukkal megfogjuk akár életünk halát. Két fontos kritérium alapján választottam meg, hogy mi is kerüljön a kosárba:

 

  • A bányató mélysége miatt, nehéz szemcsékre volt szükség, hogy a keverék ott fejtse ki a csalogatóhatását, ahol a csali is várja a halakat.
  • Markáns, erős ízvilág, darabos falatokkal. Ha nem számíthatunk gyors, pörgős feederezésre, mindenképpen javasolt ilyen tulajdonságú („rávárós”) etetőanyagokat választanunk/használnunk.
(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)