Jump to content

Kápolnásnyéki tippek

2021. 07. 18. 03:34

Ha az amurokról esik szó, a legtöbb horgász elsőként a vad, látványos fárasztásokra asszociál. Bizony, nem is alaptalan ez az összefüggés, hiszen ezek a halak bődületes erővel és rendkívül kitartóan képesek küzdeni a horgon. Abban biztos vagyok, hogy aki megtapasztalta vagy látta már, hogy milyen kiemelkedő élményt jelent egy harcias amur megfogása, az szeretné újra és újra átélni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy mára egyre többen horgásznak kifejezetten amurra, miközben néhány évvel ezelőtt sokkal többen voltak azok, akik csupán a pontyozás járulékos mellékhalaként tekintettek az ezüstös torpedókra, ráadásul a célzottan amurozók száma a statisztika szerint folyamatosan növekszik. 

Információ a vízterületről
Az amur egyértelműen a nyári, meleg vizek egyik, ha nem a legintenzívebben táplálkozó hala. E halfaj jellegzetességei, szokásai és horgászatának izgalmai sok horgász kedvencévé teszik ezt az időszakot. Amikor a víz hőmérséklete 20-25 Celsius-fok fölé emelkedik, ezek a növényevő torpedók egyre aktívabbak lesznek, ekkor csalhatók horogra a legeredményesebben.
Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen meg is foghatók, hiszen ahogy mondtam, nem mindegy, hogy valakinek pontyozás közben „beesik” olykor néhány amur, vagy célirányosan ezekre a remek halakra horgászik. Ahhoz, hogy tudatos eredményt érhessünk el és szisztematikus taktikával sikerüljön becserkészni az amurokat, az első és egyben legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy olyan helyen üljünk le horgászni, ahol elegendő mértékben van jelen ez a faj a tó halfaunájában. Félreértés ne essék, ezzel a legkevésbé sem azt szeretném sugallni, hogy kizárólag egy intenzíven telepített, halakban bővelkedő horgászvízen lehetünk eredményesek e téren, hanem azt, hogy az adott víz állományalkotói között az amur ne csupán néhány egyedre korlátozódjon, különben az eredmény elérésébe fektetett idő és energia arányaiban valószínűleg nem lesz rentábilis a kifogott halakhoz viszonyítva. Mint tudjuk, manapság az idő egy olyan érték, amiből mindenkinek kevés van, ezért, ha hozzám hasonlóan egy egynapos, rövid feederes amurhorgászat során szeretnétek minél több élményt, számotokra is jó választás lehet a Kápolnásnyéki Horgászcentrum.

Ez a szimpatikus, kellemes környezetű kis víz közvetlenül a 7-es főút, vagyis a régi balatoni út mellett található, Budapesttől mindössze 44 km-re. Nekem sajnos ennél lényegesen többet kellett autóznom a lakóhelyemtől, így hát meglehetősen korán, fájóan hajnalban csörgött az óra… A tó átlagos mélysége egyébként 3-3,5 méter, a mederben számottevő akadók nem találhatók. A partot javarészt összefüggő sás és nád övezi, mely minden esetben kiváló haltartó hely. Ezzel el is érkeztünk az itteni sikeres horgászat egyik alapeleméhez, ami nem más, mint a pontosság. Az itt élő halak egész komoly járatokat, gödröket alakítottak ki a túlpart pereme, s így a nádas alatt, ahol imádnak tartózkodni. Nem is meglepő ez, hiszen itt rendelkezésükre áll a táplálék és a biztonságérzetük is jelentősen nagyobb a gyökeres, vízinövényes part takarásában. Nekünk ehhez – nyilván a józan ész határain belül – a lehető legközelebb kell horgásznunk.

Mindenkori, kétségtelen összefüggés itt, hogy minél közelebb, minél precízebben tud valaki a nádfalhoz horgászni, annál inkább és annál hamarabb számíthat kapásra! Ennek érdekében a horgászat megkezdése előtt gondosan kimértem a távolságot és kiakasztottam a zsinórt az orsóm dobján lévő klipszbe, illetve egy Korda Elastic Marker segítségével meg is jelöltem a mentett távolságot a zsinóron, hogy bármikor visszataláljak oda.

FermentX újdonságok 2021
A nyári időszakban a különböző módon fermentált, azaz erjesztett tejsavas, illetve vajsavas csalogatóanyagok fogóssága már évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen. A Haldorádó termékek között egy komplett, mára egészen széleskörűen kiterjedt rendszer alapul erre, ez a legendás FermentX. Ebben a kategóriában találhatók etetőanyagok, csalik, erjesztett magvak, roppantott mag mixek, illetve különféle folyékony aromák és koncentrátumok is. A fejlesztés azonban soha nem áll meg, évről évre azon dolgozunk, hogy újabb innovatív, hatékony csalogatóanyagokkal álljunk a nagyközönség elé! Ahogy azt nézőink megszokhatták, az aktuális fejlesztések a Nyári feederes kalandok sorozat legfrissebb részében mutatkoznak be, most viszont egy különálló cikket és filmet szenteltünk ezek bemutatásának. Az újdonságok mellé mutatni fogok néhány felhasználási lehetőséget is a három fő, legnépszerűbb módszerhez igazítva.

 

 

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)