Jump to content

Február végéig lehet nevezni a nagyszabású, Csónakázó-tavi horgászversenyre

2018. 02. 05. 04:51

2018. február 28. napjáig lehet regisztrálni az áprilisi, Csónakázó-tavi horgászversenyre. A nagykanizsai víztározó keleti oldalán megrendezésre kerülő, pecásoknak szervezett megmérettetés részleteiről az egyik ötletgazdát, Bakonyi Kornél szervezőt kérdeztük.

 

Bakonyi Kornél régi álmát valósította meg azzal, hogy horgászboltot nyitott Nagykanizsán. A vérbeli pecás akkor úgy döntött, hogy kissé felkavarja az állóvizet, már ami Dél-Zala horgászainak mindennapjait illeti, és versenyt hirdetett a sokak által kedvelt hobbi magyar és külföldi szerelmeseinek. Igen, a határon túlról érkezőknek is, hiszen hetilapunk már tavaly ősszel beszámolt arról, hogy Nagykanizsa – és Murafölde –egyre népszerűbb célpont a horgászturizmus térképén.

– Az I. Kanizsa CarpCup horgászversenyen mindenki részt vehet, aki Magyarországon 2018-ban érvényes, horgászatra jogosító állami horgászjeggyel rendelkezik, és ezt hitelt érdemlően igazolja is – kezd a versenyszabályok ismertetésébe Bakonyi Kornél, amely szabályzók a pecabolt tulajdonos weboldalán is elérhetők. – A verseny helyszíne a nagykanizsai Csónakázó-tó keleti oldala lesz, amely 2018. április 19. csütörtöktől egészen 2018. április 22. vasárnapig tart majd. Ami fontos, hogy csapatversenyről van szó. Egy csapat két versenyzőből áll, amely kiegészülhet egy további, előre nevezett segítővel is. A segítő a csapatot a horgász-team szektorán belül támogathatja a szerelékek el-és előkészítésében, a csalizásban, az etetésben, valamint a szákolásban és a mérlegelésben, azonban az aktív horgászatban (bedobás, bevágás, fárasztás) már nem vehet részt, tehát a horgászbotokhoz nem nyúlhat! – híja fel a figyelmet Bakonyi Kornél. – A versenyre maximum 25 csapat jelentkezését fogadjuk el, regisztrálni pedig 2018. február utolsó napjáig lehet, egy internetes űrlap kitöltésével.

– Hallhatnánk néhány tudnivalót az áprilisi verseny konkrét menetéről?

– A gyülekező, regisztráció és sorsolás 2018. április 18-án, szerdán 13 órától veszi kezdetét az önkormányzat vendégházánál. 17 órától foglalhatják el a csapatok a horgászhelyeket, majd kezdődhet a táborépítés. Este hét órától vacsora és ismerkedés veszi kezdetét, amely akár éjszakába nyúlóan is tarthat. Maga a verseny másnap reggel 8 órakor indul, amelynek kezdetét kürt fogja jelezni. A kürt három nappal később, április 22-én, reggel 10 órakor fog majd ismét megszólalni, amellyel véget ér a „derbi”, majd délben ebéd következik, és persze a várva-várt eredményhirdetés.

– Legfontosabb szabályok?

– A csapatok 4 bottal, azon 1-1db horoggal horgászhatnak. A főzsinór minimum vastagsága 0,25 mm, azonban fonott zsinór csak horog előkeként használható.A bot spiccére rögzíthető vagy rögzített lengőspicc és rezgőspicc, úgyszintén etetőkosár használata szigorúan tilos! A halászok zsákmányára is gondoltunk, hiszen jó minőségű pontybölcső, sebfertőtlenítő, bojlis merítő, pontyzsák(csapatonként minimum 5 db) és mérleg használata kötelező – sorolja a versenyszabályokat Bakonyi Kornél. – A verseny időtartama alatt felhasználható etetőanyag mennyisége maximum 20 kg bojli vagy pellet és 20 kg etetőanyag, melyet a versenybizottság fog ellenőrizni. A vízminőség védelmének érdekében a magok használata nem lesz engedélyezve, etetni pedig kizárólag a partról lehet majd.Etetőrakéta, parittya, dobócső használata engedélyezett lesz, de este 7 órától reggel 7 óráig csak dobócsővel szabad majd etetni.

– Csalizni kizárólag bojlival, pellettel lehet hajszálelőkés módszerrel, amit a versenybizottság szúrópróbaszerűen ellenőrizhet.A versenyben a minimum súlylimit 3 kilogramm, és fontos, hogy kizárólag a ponty és amur fogása számít bele a végeredménybe, egyéb más hal fogása esetén – sebfertőtlenítés után – azonnal vissza kell azt engedni a tóba.A versenybe csak a lefújás előtt megakasztott ponty és amur méretkorlátozást meghaladó példányai számítanak bele, de a kürt megszólalását követően a fárasztásra, merítésre még további 15 perc rendelkezésre áll majd.A kifogott halak mérlegelés utáni tovább tárolása szigorúan tilos, ha pedig a kifogott hal elpusztul, nem számít bele a versenybe. És arra is érdemes odafigyelni, hogy a sorozatos halpusztulás a csapat azonnali kizárását vonja maga után.

– Értékelés?

– Az értékelésben minden 1 gramm 1 pontot ér, tehát 1kg hal 1000 pontot fog érni.Azonos pontszám esetén a nagyobb átlagsúlyt elérő csapat javára dönt a versenybizottság.Az első három csapat nyereménye versenyzőnként egy-egy kupa és különböző tárgynyeremények lesznek, de különdíjjal fogjuk jutalmazni a legnagyobb halat kifogó horgászt is.

(Forrás: kanizsaujsag.hu)