Jump to content

Rendkívül szabálykövetők a tisza-tavi horgászok – változnak a szokások

2018. 02. 05. 04:50

Az elmúlt esztendő tevékenységét és eredményeit összegezte a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. február 2-án, pénteken, a tiszafüred-örvényi Hotel Hableány vigadójában.

A Fekete László Zeneiskola műsora nyitotta a rendezvényt, de az előadások közötti szünetben is felcsendült egy-egy széki dallam. Hegedűs Gábor, a halgazdálkodási társaság ügyvezetője mondott köszöntőt, majd Kovács Sándor a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

Meglátása szerint sokat kell dolgozni azért, hogy egyre vonzóbb legyen a Tisza-tó és térsége, az eddigi eredmények is ezt igazolják.

– Kiemelt szerepe van ebben a víztározó kezelőjének, hasznosítójának és a horgászoknak, hiszen ők ennek a páratlan értéknek az őrzői – fogalmazott.

A társaság szakemberei tartottak előadásokat. A halőrzési tevékenység bemutatásakor elhangzott, hogy tavaly tovább csökkent a szabálysértések száma, mára ezerből mindössze két horgásznál találnak a halőrök szabálysértést, a tisza-tavi pecások tehát rendkívül szabálykövetők.

A kétnyaras mellett – a hosszú távú halgazdálkodás jegyében – tavaly kezdték az egynyaras pontyok telepítését, míg a fogható méretű háromnyarasok telepítését folyamatosan csökkentik.

Az őshonos fajok védelme érdekében évek óta szabályozzák a kárókatona és a törpeharcsa állományát. Hasonló célt szolgál a hínárkaszálás, ami azért fontos, mert a terebélyesedő sulyommező csökkenti a vízi életteret és akadályozza a közlekedést.

Mint megtudtuk, az elmúlt években stagnált a kiváltott engedélyek száma és némileg csökkent a horgászlétszám. Ennek oka, hogy megváltoztak a szokások, felgyorsult a turizmus, így más programok mellett kevesebb idő jut a horgászatra.

A rendezvény végén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gratulált a társaság és a szakemberek munkájához, majd az ilyenkor hagyományos díjak átadására került sor. Megköszönték a partnerek és szakemberek együttműködését.

A Tisza-tó legsportszerűbb horgásza 2017 díjat most egy három generációs horgászcsalád kapta, a tiszafüredi Fegyverneki Zsigmond, fia és unokája egyaránt kiérdemelte a megtisztelő címet.

(Forrás: szoljon.hu)