Jump to content

Kampány a halak népszerűsítésére

2018. 05. 26. 01:02

Tovább növelné a kormányzat a hazai halfogyasztás mennyiségét. Nagy István, a földművelésügyi miniszter helyettese, a tárca parlamenti államtitkára tegnap elmondta: 2000 óta 20 százalékkal bővült határainkon belül a halfogyasztás, a cél pedig az, hogy 2023-ra további 20 százalékkal emelkedjen a magyar halak iránti belföldi kereslet.

A miniszterhelyettes a „Kapj rá!” kampányról szóló tájékoztatón jelezte, bőven van még tér a növekedésre: az unióban az éves fejenkénti halfogyasztás eléri a 20 kilogrammot, míg itthon alig haladja meg a 6 kilót. A hazai tógazdaságok és az intenzív haltermelő üzemek együttesen közel 17 ezer tonna étkezésre szánt halat nevelnek évente. A horgászcélú haltenyésztéssel együtt ez a mennyiség eléri a 23 ezer tonnát. A magyar haltermelők tehát készek arra, hogy jó minőségű, friss áruval szolgálják ki a hazai vásárlókat.

Az élő halak mellett ma egyre nagyobb igény mutatkozik a feldolgozott termékek iránt. A halfeldolgozás fejlesztésére a Magyar Halászati Operatív Program mintegy 15 milliárd forintos keretéből 2,6 milliárd fordítható. Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője jelezte: az ízletes hazai halételek minőségéről megbizonyosodhattak az elmúlt hetekben, hiszen a program keretében számos helyszínen kóstoltatást tartott az AMC. Emellett a haltermelők szakmaközi szervezetével együtt azon dolgoznak, hogy versenyképesebb legyen az ágazat helyzete.

(Forrás: magyaridok.hu)